לאור המצב המאתגר, בלשון המעטה, של העסקים בישראל, הרבה עסקים שנמצאים במצוקה תזרימית מנסים להקטין ולדחות את ההוצאות שלהם ככל שניתן. חלק מההוצאות שמנסים בעלי עסקים לדחות הם התשלומים למוסדות המס – מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי.
בעוד שהתוצאה של לאי תשלום או דחיית התשלומים למס הכנסה ומע"מ הינה לכל היותר קנס בגין האיחור (שגם אותו כנראה אפשר יהיה לבטל עקב המצב) הרי לאי תשלום המקדמות לביטוח לאומי יש השפעות מרחיקות לכת שאני לא בטוח שהעצמאיים או בעלי השליטה מבינים לעומקם.
עצמאי משלם מקדמות המייצגות הכנסה מסויימת. באם קרה והעצמאי נפגע בעבודה, שבמצב היום זה יכול להיות גם בבית, הרי הקצבה שהוא יקבל נגזרת מהמקדמות שהוא משלם, ללא יכולת לשנותה רטרואקטיבית וללא קשר לתוצאות בדוח השנתי של אותה שנה שיוגש.
לדוגמא, אם בשנת 2020 עצמאי משלם מקדמה המייצגת הכנסה של 10,000 ₪ לחודש, והנ"ל נפגע במסגרת העבודה, אזי הוא יקבל קצבה של כ- 10,000 ₪ לערך לכל תקופת הזכאות, העשויה להגיע גם לעשרות שנים.
באותה דוגמא, אם העצמאי הקטין את המקדמות כך שייצגו הכנסה שך 2,000 ₪ לחודש, והעצמאי נפצע במסגרת העבודה, הרי הקצבה שהוא יקבל לכל תקופת הזכאות הינה כ- 2,000 ₪ בלבד!!!
גם אם אותו עצמאי יגיש את הדוח השנתי ובו ההכנסה החודשית הממוצעת תעמוד על 20,000 ₪ בממוצע לחודש, הרי הוא יקבל את הקצבה לפי ההכנסה המדווחת (שנגזרת מהמקדמות) במועד קרות התאונה.
כאמור, בחלק מהמקרים הזכאות לקצבה הינה לשנים רבות. תראו לכם את חסרון הכיס במקרה שכזה.
לפיכך, עצתי לעצמאיים היא לא להקטין בשום מקרה את המקדמות לביטוח לאומי. אוסיף ואומר כי רצוי בכל שנה להגדיל את המקדמות ככל הניתן ולקבל החזר בסוף השנה, וכך "לשריין" קיצבה גבוהה יותר במקרה של תאונת עבודה מאשר לשלם פחות מקדמות ולהיות זכאי לקצבה מוקטנת.
לבעלי שליטה בחברות אשר מושכים משכורת מהחברה, מומלץ לא להקטין את השכר שמושכים מאותה סיבה של קצבה מוקטנת במקרה של תאונה.
בכל שאלה ניתן להתייעץ איתי ישירות בנייד 052-3875412
יהודה
הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של המשרד לקבלת עדכוניים שוטפים – https://chat.whatsapp.com/E7lq6l6KarUIWnytAbX5pS