חל"ת, פיטורים, קורונה ומה שבניהם

 

עקב משבר הקורונה הוצאו מאות אלפי עובדים במשק לחופשה ללא תשלום (חל"ת) עד שיתברר המצב הכלכלי של העסק שבו הם הועסקו. דחיפה לתופעה זו נתן הביטוח הלאומי שקבע כי ניתן להוציא עובד לחל"ת, ללא ביצוע גמר חשבון עם העובד, והוא יקבל דמי אבטלה גם אם יש לו יתרת ימי חופש לא מנוצלת (מה שלא אפשרי בימים רגילים).

 

בימים אלו, שהממשלה מאפשרת לפתוח עוד ועוד עסקים, נשאלת השאלה מה דינם של העובדים שנמצאים בחל"ת?

 

תחילה נבהיר, כי חל"ת הינה חופשה שהמעסיק והעובד הסכימו עליה. חל"ת יכול שיוסכם כי יהיה לחודש, חודשיים או שנה – כל תקופת זמן שהעובד והמעסיק מסכימים עליה. כלומר, אם העובד או המעסיק אינם מסכימים על החל"ת או משך הזמן שלה, אזי אין אפשרות לביצוע חל"ת ולמעסיק נותר רק לפטר את העובד ולעובד נותר רק להתפטר.

הזכאות לדמי אבטלה ומשך דמי האבטלה אינם קשורים לתקופת החל"ת. הזכאות לדמי האבטלה, גובה התשלום ותקופת הזכאות קמה לעובד לפי ההוראות של הביטוח הלאומי. תקופה זו אינה מקבילה בהכרח לתקופת החל"ת.

 

לאחר החל"ת, ישנן שתי אפשרויות לקשר בין העובד למעסיק:

  1. העובד חוזר לעבודה לאחר החל"ת – במקרה כזה, נמשכים יחסי העובד מעסיק ויחסי העבודה ממשיכים מהיום שבו יצא העובד לחל"ת. כלומר יתרת ימי החופשה, מחלה והבראה שהייתה לעובד ערב יציאתו לחל"ת, ממשיכה מיום החזרה (בתקופת החל"ת העובד דינו כמפוטר והוא אינו צובר זכויות סוציאליות, כולל חופשה, מחלה, הבראה, פנסיה וכדומה).
  2. העובד לא חוזר לעבודה לאחר החל"ת – במקרה שהעובד לא חוזר לעבודה לאחר החל"ת, בין אם שזה נובע מרצון המעסיק (פיטורים) או מרצון העובד (התפטרות), אזי יש לבצע גמר חשבון, כאילו אנו נמצאים ביום היציאה של העובד לחל"ת. יש לפדות ימי חופשה והבראה (אם יש ימים צבורים לעובד), יש לשלם פיצויי פיטורים (לפי החוק), ויש לשלם גם דמי הודעה מוקדמת לעובד (לפי החוק), כאילו הוא פוטר או התפטר ביום היציאה לחל"ת.

 

בכל שאלה או הבהרה ניתן להתקשר אלי ישירות ואשמח לענות על כל שאלה,

 

יהודה משב, רו"ח

נייד: 052-3875412

yehuda@mashav-cpa.com

www.mashav-cpa.com

השארת תגובה