בעקבות המלחמה בדרום, וריבוי מקרים של מעסיקים אשר נמצאים בקשיים כלכליים או שאינם מפעילים את העסק שלהם ואינם יכולים להעסיק את עובדיהם, שמורה להם האפשרות להוציא את העובדים (כולם או חלקם) לחל"ת.
חל"ת הינו מצב שבו מושהים יחסי עובד – מעסיק בהסכמה, לתקופה קצובה, כדי להימנע מפיטורים של העובדים. בתום תקופה זו יוחזר העובד לעבודה.
עובד היוצא לחל"ת יכול להיות זכאי לדמי אבטלה אם הוא עונה על תנאי הזכאות, שהם:
- העובד יצא לחל"ת לפי בקשת המעסיק וביוזמתו. אם החל"ת הינו ביוזמת העובד – לא תהייה לעובד זכאות לדמי אבטלה (גם אם החל"ת מוצדק).
- היציאה לחל"ת הינה תוך הסכמה הדדית – העובד חייב להסכים לצאת לחל"ת.
- העובד צבר תקופת אכשרה של לפחות 12 חודשים כשכיר ב- 18 החודשים האחרונים שקדמו לתאריך היציאה לחל"ת.
- תקופת החל"ת לא תפחת מ- 30 יום
- על העובד לנצל תחילה את ימי החופשה שצבורים לזכותו לפני שיוכל לקבל דמי אבטלה.
הערות לחל"ת עובדים:
- יש להחתים את העובדים על "הסכם הוצאה לחל"ת" שבו מוצהר כי החל"ת הינו ביוזמת המעסיק וכי העובד מסכים להוצאתו לחל"ת.
- יש לציין ב"הסכם הוצאה לחל"ת" את תאריך היציאה ותאריך החזרה מהחל"ת ולוודא שמדובר בתקופה שלא תפחת מ-30 יום.
- חל"ת ארוך עשוי להיחשב כפיטורים, ויש לפעול בהתאם לנוהל פיטורי עובד (שימוע, הודעה מוקדמת, תשלום פיצויי פיטורים וכדומה).
- בתקופת החל"ת, ישנו ניתוק של יחסי העובד – מעסיק ולכן אין לעובד זכאות לקבלת שכר, זכויות סוציאליות (פנסיה וקרן השתלמות). בנוסף, העובד אינו צובר ותק בעבודה בתקופה זו. מומלץ לציין ולהבהיר את הסעיפים הנ"ל בהסכם הוצאה לחל"ת, ולהודיע לעובד כי הוא יכול לבצע את ההפקדות הסוציאליות שלו בעצמו בתקופת החל"ת.
- המעסיק מחויב לשלם את דמי הביטוח הלאומי של העובד בחודשיים הראשונים לחל"ת. לאחר מכן, החובה לתשלום דמי הביטוח הלאומי הינה של העובד ובאחריותו. המעסיק יכול לקזז תשלום זה משכר העובד לאחר החזרה מהחל"ת. דמי הביטוח של עובד בחל"ת הינם בשיעור המינימום בסך 194 ₪ לחודש (החל מיום 1/1/2023).
אוסיף ואומר, כי כל הנ"ל נכון למועד זה. ייתכן והמדינה תפרסם הוראות חדשות שיקלו על קבלת דמי אבטלה על ידי העובדים, כמו שקרה בתקופת משבר הקורונה. ככל שיהיו עדכונים בנושא, אנו נעדכן אתכם.
להלן קישור להצטרפות לקבוצת הוואטסאפ השקטה של המשרד –